in ,

Safari vs. Chrome untuk Mac: 9 Sebab Anda Tidak Boleh Menggunakan Chrome

Antara Safari dan Chrome di Mac, Safari adalah pemenang yang jelas. Inilah sebabnya mengapa anda harus mengelakkan penggunaan Google Chrome pada Mac.

Populariti Google Chrome yang luar biasa di macOS cukup merupakan prestasi untuk penyemak imbas bukan lalai, tetapi masuk akal. Pada masa-masa awalnya, Chrome mempunyai reputasi ringan dan cepat. Itu lebih baik daripada Safari dan Firefox, kata orang.

Itu mungkin benar ketika itu, tetapi tidak benar lagi. Safari mengalahkan Chrome kerana lebih cekap tenaga, lebih baik melindungi privasi anda, dan jelas, berfungsi dengan persekitaran Mac dengan lebih baik. Inilah sebabnya mengapa anda harus mengelakkan penggunaan Google Chrome pada Mac.

1. Chrome Mengurangkan Bateri MacBook Anda

Hayat bateri MacBook telah menjadi ciri besar bagi Apple dalam pengeluaran macOS baru-baru ini. Mavericks membawa alat pengukur kesan tenaga ke sistem operasi, yang dapat anda temukan dengan mengklik ikon bateri di bar menu anda.

Sekiranya Chrome berjalan, Chrome akan sering muncul di sini. Oleh kerana itu, jika daya tahan bateri penting bagi anda, elakkan menggunakan Chrome pada MacBook anda.

Google dilaporkan sedang menyelesaikan masalah ini, dan telah membuat kemajuan, tetapi tugasnya masih belum selesai. Dan anda tidak perlu mengambil perkataan saya: buka Monitor Aktiviti di Mac anda, kemudian pergi ke bahagian Tenaga. Buka beberapa tab di Chrome dan yang sama di penyemak imbas lain — Chrome hampir selalu menggunakan lebih banyak tenaga untuk pekerjaan yang sama.

2. Chrome berfungsi dengan caranya sendiri

Tidak seperti Safari, banyak ciri Chrome berakar pada ChromeOS, berbanding dengan macOS. Ini membawa kepada pengalaman yang kurang ideal.

Sebilangan besar aplikasi Mac ditutup serta-merta apabila anda menekan Cmd + Q; Chrome, secara lalai, membuat anda menahan kombo untuk sementara waktu (walaupun anda dapat mematikan ciri itu). Sebilangan besar aplikasi Mac mempunyai tetingkap pilihan mereka sendiri; Chrome menggunakan laman web dalam tab untuk itu.

Chrome juga lebih lambat untuk mengejar ciri macOS. macOS Mojave memperkenalkan Dark Mode pada bulan September 2018, yang disokong oleh Safari di luar pintu. Tetapi Chrome tidak menghormati ciri ini sehingga Mac 2019 — setengah tahun kemudian. Safari juga mempunyai fitur yang akan menjadikan laman web penyokong menjadi gelap, sedangkan anda harus memasang sambungan Chrome untuk ini.

Sistem pemberitahuan lama juga berantakan. Chrome menggunakan penyediaan pemberitahuan sendiri yang tidak berintegrasi dengan Pusat Pemberitahuan. Syukurlah, ini bukan lagi masalahnya, tetapi terlalu lama menyakitkan.

Jelas sekali, tidak semestinya memaksa pengguna untuk mempelajari antara muka yang sama sekali terpisah ketika mereka sudah terbiasa. Safari menggunakan butang dan simbol yang sama dengan macOS yang lain, yang membawa kepada pengalaman yang lebih lancar.

3. Sambungan Chrome Muncul Dengan Harga

Memang benar bahawa dalam pertunjukan head-to-head Chrome vs Safari, Chrome adalah pemenang yang jelas ketika datang ke peluasan. Walaupun begitu, perpustakaan perpanjangan besar dilengkapi dengan harga.

Salah satu sebab utama Chrome menggunakan begitu banyak CPU anda dan menghabiskan banyak bateri anda kerana sambungan yang dipasang. Sambungan juga dapat menimbulkan masalah privasi, kerana banyak dari mereka memerlukan akses luas ke penyemakan imbas anda. Sama seperti pelanjutan, tekanan pada sistem anda boleh menjadi harga yang tinggi.

Sekiranya ada beberapa yang tidak dapat anda jalani, jangan lupa bahawa Safari juga mempunyai banyak sambungan yang hebat.

4. Google Mengawas Anda

Walaupun minat Google dan Apple sepertinya bertindih, syarikat-syarikatnya disusun secara berbeza. Pendapatan Google terutamanya berasaskan iklan, yang bermaksud bahawa sebagai pengguna, anda sebenarnya bukan pelanggan; anda produk. Google hanya menjana wang sekiranya dapat memperoleh maklumat mengenai anda untuk menjual.

Walaupun anda dapat menyesuaikan Chrome untuk melindungi privasi anda hingga tahap tertentu, anda tidak akan pernah benar-benar aman dengan syarikat yang model perniagaannya dibina untuk mendapatkan data anda.

Sekiranya itu terdengar Orwellian bagi anda, Chrome pada Mac mungkin bukan untuk anda.

5. Apple Watches You Less

Model perniagaan Apple berdasarkan menjual anda, pengguna, perkakasannya. Perisiannya biasanya percuma, dan hanya berharga kerana menjadikan perkakasan Apple lebih menarik bagi pelanggan. Syarikat ini mempunyai insentif yang lebih langsung untuk menyediakan penyemak imbas yang berfungsi dengan baik dengan produk Apple yang lain.

Sebagai tanda niat baik ini, Apple memperkenalkan seluruh rangkaian langkah perlindungan privasi di macOS Mojave. Intelligent Tracking Prevention 2 (ITP 2) adalah kemas kini ke ciri yang diperkenalkan di High Sierra yang berupaya memerangi pelacakan lintas tapak, menjadikan laman web lebih sukar untuk mengikuti anda di web. Ia juga cuba menggosok cap jari, yang menjadikan laman web lebih sukar untuk mengenali anda di masa depan.

6. No Chrome Support Below Yosemite

Sejak sekian lama, respons kolektif terhadap perkara di atas adalah “Tentu, tetapi tidak ada yang lebih baik”. Walau bagaimanapun, versi terbaru Safari lebih pantas, lebih ramping, dan lebih baik daripada Chrome.

Serius, jika anda sudah lama tidak mencuba penyemak imbas ini, anda tidak tahu apa yang anda hilang. Malah ekosistem peluasan telah jauh; alat yang paling biasa sudah menanti anda. Ini akan menjadi penyesuaian, tetapi anda tidak akan melihat ke belakang Cubalah beberapa petua dan trik Safari yang penting untuk berkenalan semula.

8. Mod pembaca Safari Hebat

Pernahkah anda mencuba membaca artikel, tetapi tidak dapat melepasi iklan? Mod Pembaca Safari memotong semua format yang buruk, fon yang aneh, dan halaman percikan iklan untuk menyampaikan apa yang anda mahukan: teks tulen, ringkas Gambar, video, dan pautan disertakan, semuanya dalam format yang mudah dibaca.

9. Safari Mengintegrasikan Lebih Baik Dengan Ekosistem Apple

Sekiranya anda menggunakan platform Apple, Safari adalah pilihan yang lebih baik. Semua aspek kecil hanya dapat disatukan dengan lebih baik: kata laluan anda, misalnya, diuruskan oleh alat seluruh sistem Apple dan diselaraskan menggunakan iCloud. Perkara yang sama berlaku untuk Penanda Halaman anda. Kesinambungan dengan iOS hanya berfungsi dengan Safari.

Sekiranya anda menggunakan iPhone atau iPad, Handoff membolehkan anda pergi ke laman web di Safari pada peranti mudah alih anda, mengambil Mac anda, dan segera pergi ke laman web yang sama.

Anda Selalu Boleh Mencuba Penyemak Imbas Lain

Walaupun perbahasan Chrome vs Safari merangkumi dua kelas berat pertempuran penyemak imbas Mac, ada pilihan lain. Sekiranya anda tidak menyukai kedua-dua penyemak imbas ini, anda sentiasa boleh melihat senarai penyemak imbas alternatif terbaik untuk pengguna Mac. Mengapa tidak melihat beberapa ciri terbaik Opera dan memberi peluang kepada penyemak imbas yang kurang dikenali?

What do you think?

Newbie

Written by admin

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

cerita lucu pendek yang membuat anda ketawa

Ayam Planta Cheese Leleh Makan Dengan Nasi Sedap Oii | PerutLapa