Heart! Human Heart! Cardiology! Heart Health!

Fungsi Jantung dan cara menjaga jantung

Ingat bahawa jantung anda adalah otot. Jika anda mahu ia menjadi kuat, anda perlu bersenam. Bagaimana anda melakukannya? Dengan menjadi aktif dengan cara yang membuatkan anda terengah-engah, seperti lompat tali, menari atau bermain bola keranjang. Cuba aktif setiap hari sekurang-kurangnya 30 minit! Satu jam lebih baik untuk jantung anda!

Cara penting untuk mengekalkan jantung yang sihat ialah tekanan darah dan gula darah anda diperiksa secara berkala oleh pekerja kesihatan. Sesetengah orang tidak menunjukkan simptom walaupun mereka sudah mempunyai tekanan darah tinggi – dan ia boleh menyakiti jantung anda. Ia juga penting untuk bercakap dengan pekerja kesihatan anda jika anda mempunyai risiko tingkah laku (pemakanan tidak sihat, kurang aktiviti fizikal, penggunaan tembakau dan alkohol) supaya mereka boleh membantu anda merancang pengubahsuaian gaya hidup yang perlu anda ambil untuk memulihkan kesihatan jantung anda. Jika anda didiagnosis dengan hipertensi atau diabetes, tetapkan sasaran dengan pekerja kesihatan anda dan makan ubat anda dengan kerap. Libatkan orang yang anda sayangi dalam perjalanan anda ke arah jantung yang lebih sihat.

Jantung anda adalah pusat kesihatan anda. Ia berfungsi sepanjang masa untuk menguatkan sistem peredaran darah anda dan membekalkan nutrien kepada sel-sel di sekeliling badan. Oleh itu, hati anda berhak mendapat penjagaan yang sewajarnya untuk melakukan tugasnya supaya anda dapat menikmati kehidupan sepenuhnya. Ketika kita menghampiri bulan Februari, bulan kesihatan jantung, bantulah hati anda dan gunakan petua di bawah untuk memastikan ia sihat.

Apa itu hati dan apakah fungsinya?

medical stethoscope with red paper heart on white surface
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Kami melihat dan mendengar tentang hati di mana-mana. Dahulu, orang ramai beranggapan bahawa emosi mereka datang dari hati mereka, mungkin kerana jantung berdegup lebih cepat apabila seseorang itu takut atau teruja. Sekarang kita tahu bahawa emosi datang dari otak, dan dalam kes ini, otak memberitahu jantung untuk mempercepatkan. Jadi apa yang difikirkan oleh hati? Bagaimana ia sentiasa sibuk? Bagaimana rupanya? Mari kita ketahui.

Jantung anda adalah organ utama sistem peredaran darah anda. Ia mengepam darah ke seluruh badan anda, mengawal kadar denyutan jantung anda dan mengekalkan tekanan darah. Hati awak agak seperti rumah. Ia mempunyai dinding, bilik, pintu, paip dan sistem elektrik. Semua bahagian jantung anda bekerjasama untuk memastikan darah mengalir dan menghantar nutrien ke organ anda yang lain. Keadaan yang mempengaruhi jantung anda adalah beberapa jenis keadaan yang paling biasa. Tanya pembekal penjagaan kesihatan anda bagaimana anda boleh meningkatkan kesihatan jantung anda.

Jantung anda adalah organ utama sistem kardiovaskular anda, rangkaian saluran darah yang mengepam darah ke seluruh badan anda. Ia juga berfungsi dengan sistem badan lain untuk mengawal kadar jantung dan tekanan darah anda. Sejarah keluarga, sejarah kesihatan diri dan gaya hidup anda semuanya mempengaruhi tahap kerja jantung anda.

Jantung terdiri daripada empat bahagian utama: atrium kiri dan kanan, ventrikel kiri dan kanan, dan arteri koronari.

Jantung terdiri daripada empat kawasan yang dipenuhi darah yang berbeza, dan setiap kawasan ini dipanggil ruang. Terdapat dua ruang pada setiap sisi jantung. Satu ruang di bahagian atas dan satu ruang di bahagian bawah. Dua bilik di atas dipanggil atria (katakan: AY-tree-uh). Jika anda hanya bercakap tentang satu, panggil atrium. Atria adalah ruang yang mengisi dengan darah yang kembali ke jantung dari badan dan paru-paru. Jantung mempunyai atrium kiri dan atrium kanan.

Di bahagian dalam, jantung ialah organ berongga empat bilik. Ia dibahagikan kepada sebelah kiri dan kanan oleh dinding otot yang dipanggil septum. Bahagian kanan dan kiri jantung dibahagikan lagi kepada dua ruang atas yang dipanggil atria, yang menerima darah daripada vena, dan dua ruang bawah dipanggil ventrikel, yang mengepam darah ke dalam arteri.

Jantung mempunyai empat ruang. Dua ruang atas dipanggil atria, manakala dua ruang bawah dikenali sebagai ventrikel. Atrium kanan dan ventrikel kanan dirujuk sebagai jantung kanan, manakala atrium kiri dan ventrikel kiri dirujuk sebagai jantung kiri. Pelbagai bilik jantung dipisahkan oleh sekatan, setiap satunya dipanggil septum.

Bagaimana anda boleh menyemak sama ada jantung anda berfungsi dengan baik?

Walaupun hati anda berada di dalam anda, terdapat cara yang bagus untuk mengetahui ia berfungsi dari luar. Ia adalah nadi anda. Anda boleh mencari nadi anda dengan menekan sedikit pada kulit di mana-mana sahaja terdapat arteri besar yang mengalir tepat di bawah kulit anda. Dua tempat yang baik untuk mencarinya ialah di bahagian leher dan bahagian dalam pergelangan tangan anda, betul-betul di bawah ibu jari.

crop woman with stethoscope and heart
Photo by Puwadon Sang-ngern on Pexels.com

Anda akan tahu bahawa anda telah menemui nadi anda apabila anda dapat merasakan denyutan kecil di bawah kulit anda. Setiap degupan adalah disebabkan oleh pengecutan (memerah) jantung anda. Jika anda ingin mengetahui kadar denyutan jantung anda, gunakan jam tangan dengan tangan kedua dan hitung berapa banyak degupan yang anda rasa dalam 1 minit. Apabila anda berehat, anda mungkin akan merasakan antara 70 dan 100 denyutan seminit.

scientist in laboratory
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Masalah aritmia adalah lebih biasa pada orang dewasa yang lebih tua daripada orang yang lebih muda. Aritmia perlu dirawat. Jumpa doktor jika anda merasakan dada anda berdebar-debar atau merasakan jantung anda berdegup kencang atau berdegup terlalu kuat, terutamanya jika anda lebih lemah daripada biasa, pening, letih atau sesak nafas apabila aktif.

Tiga ujian utama untuk fungsi jantung ialah ekg, ujian darah dan ultrasound.

Doktor anda akan memeriksa tekanan darah anda dan melakukan ujian darah puasa untuk memeriksa kolesterol anda, sejenis bahan lemak yang boleh menyumbang kepada plak di arteri anda. Dia juga mungkin melakukan ujian darah untuk memeriksa tahap protein yang menjadi penanda keradangan dalam badan dan mencadangkan anda menjalani elektrokardiogram (ECG atau EKG). Ujian ini melihat aktiviti elektrik di dalam hati anda. X-ray dada akan menunjukkan sama ada jantung anda membesar atau paru-paru anda mempunyai cecair di dalamnya; kedua-duanya boleh menjadi tanda kegagalan jantung. Doktor mungkin melakukan ujian darah untuk peptida natriuretik otak (BNP), hormon yang meningkat dalam kegagalan jantung. Jika pakar kardiologi perlu menentukan fungsi jantung atau injap anda, dia boleh memesan ekokardiogram, ujian tanpa rasa sakit yang menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan imej jantung anda sedang bergerak.

Pelbagai ujian digunakan untuk mendiagnosis penyakit jantung. Doktor anda akan bermula dengan mengambil sejarah perubatan peribadi dan keluarga anda, merekodkan simptom semasa dan masa lalu, dan melakukan ujian makmal dan elektrokardiogram. Berdasarkan keputusan penilaian dan ujian, doktor anda boleh memerintahkan ujian lanjut.

Kadar degupan jantung. Biasanya, kadar denyutan jantung boleh diukur dengan memeriksa nadi. ECG mungkin membantu jika nadi anda sukar dirasai atau terlalu laju atau terlalu tidak teratur untuk dikira dengan tepat. ECG boleh membantu mengenal pasti kadar denyutan jantung yang luar biasa cepat (takikardia) atau kadar denyutan jantung yang luar biasa perlahan (bradikardia).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *